Katarakt; renklerin mat görülmesi, ışığa karşı duyarlılık, görme kaybı gibi belirtilerle hayat kalitesini düşüren bir göz rahatsızlığıdır. Halk arasında “gözüme perde indi” gibi deyimlere konu olan bu rahatsızlık, bir nevi dünyaya açılan pencerenin kirlenmesidir. Gözünde katarakt rahatsızlığı bulunan birini anlamanın en kolay yolu, izlenilen videonun kalitesini en düşük seviyeye getirmektedir. Oysaki dünyayı olduğundan daha silik, mat ve donuk gören bu insanlar için görüş kalitesini değiştirmek video kalitesini değiştirmek kadar kolay değil.
Gözlük ya da ilacın çare olamadığı bu göz hastalığı için tek yöntem ameliyat olarak biliniyor. Uygun sağlık şartlarının bulunmadığı Afrika’da ise katarakt sorunu ile birçok insan dünyaya mat gözlerle bakıyor. Yüzlerden, mimiklerden, doğadan ve görüp görülebilecek tüm güzelliklerden mahrum kalıyorlar. Yaşın ilerlemesiyle görme yetisine ciddi engeller koyan katarakt, hayata birçok açıdan olumsuz bakan bölge halkına bir olumsuzluk daha ekliyor. Bunun yanında eğer zamanında müdahale edilmezse ameliyat da göz kaybının önüne geçemiyor. Yüksek sıcaklık ve yetersiz beslenmenin de tetiklediği bu mercek bozukluğuyla en çok Afrika bölgesinde karşılaşılıyor. Ortalama yaşların üstünde bir hayli yüksek orandayken bebekler de bu rahatsızlıkla dünyaya gelebiliyor. İlk günden itibaren dünyayı perdeli gören insanların yaşamını değiştirmeye vesile olmak ise bizlere düşüyor. Çünkü bir insana verilebilecek en güzel hediyelerin başında dünyayı gerçek renginde göstermek geliyor.
Masum Eli ailesi olarak “biz görüyorsak kardeşimiz de görsün” dedik. Alanında uzman doktorların yaklaşık bir saatlik mercek değiştirme operasyonuyla görme problemi ortadan kalkabiliyor. Ekonomi ve sosyal şartların hayat standartlarını aşağı çektiği Afrika bölgesine aydınlık olmak zor değil. Masum Eli ailesiyle aradaki buğulu görüntüyü netleştirelim. Güzellikleri görmeye kardeşlerimizi de ortak edelim.